Prawo do śmierci jest tak samo ważne jak prawo do życia Rozmowa z Wojciechem Gaszyńskim, szefem Kliniki Anestezjologii i Intensywnej Terapii Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego im. Barlickiego w Łodzi - Koblańska, Marta (Menedżer Zdrowia, 2015)
– Lekarze boją się odstępować od terapii, chcą mieć święty spokój i nawet w sytuacjach wydania orzeczeń sądowych o zaprzestaniu daremnej respiratoterapii niechętnie orzekają o śmierci mózgu. Mnoży się konsultacje, badania, mimo że stan wiedzy i konsylia medyczne wskazują, że proces chorobowy jest nieodwracalny – alarmuje Wojciech Gaszyński.