Ocena centralnych cewników dożylnych typu port-a-cath przez dzieci z nowotworowymi chorobami krwi i ich rodziców - Pawełczak-Szastok, Marta; Sitnik-Warchulska, Katarzyna; Borysławska, Anna; Bąk-Sosnowska, Monika; Tomaszewska, Renata; Tomaszek, Izabela; Szczepański, Tomasz; Sońta-Jakimczyk, Danuta (Psychoonkologia, 2014)
Wstęp : Przeprowadzono dwie próby badawcze (w roku 1999 i 2008), w których dzieci leczone z powodu chorób nowotworowych krwi i ich rodzice oceniali przydatność i funkcjonowanie centralnych cewników dożylnych typu port-a-cath . Materiał i metody : Ogółem w badaniu udział wzięło 119 rodziców i 50 dzieci w wieku od 9 do 18 lat. W obu próbach użyto ankiety składającej się z pytań otwartych dotyczących centralnych cewników dożylnych typu port-a-cath . Wyniki i wnioski : Uzyskane wyniki świadczą, że dzieci i rodzice rozumieją potrzebę zakładania cewników dożylnych, widzą dużą ich przydatność i w większości pozytywnie oceniają ich funkcjonowanie. Dzieci biorące udział w drugiej próbie szerzej niż dzieci w próbie pierwszej opisywały cewniki dożylne i ich działanie. Ponadto wszystkie dzieci w próbie drugiej były poinformowane o zabiegu zakładania centralnego cewnika dożylnego i uzyskały od personelu medycznego informację na temat jego działania. W pierwszej próbie badawczej trójka dzieci nie uzyskała takich informacji. Rodzice biorący udział w drugim badaniu wyrażali więcej sugestii co do poprawy funkcjonowania centralnych cewników dożylnych typu port-a-cath niż rodzice w pierwszym badaniu. Podsumowując – leczone dzieci i ich rodzice pozytywnie oceniają działanie centralnych cewników dożylnych typu port-a-cath i na przestrzeni lat są coraz rzetelniej na ten temat informowani przez personel medyczny.