Stężenie interleukiny-6 u pacjentek premenopauzalnych po zabiegu obustronnej ooforektomii z uwzględnieniem wpływu wcześnie wdrożonej estrogenowej terapii zastępczej - Woźniakowska, Ewa; Donica, Helena; Paszkowski, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Celem podjętych badań była ocena dynamiki zmian stężenia interleukiny-6 (IL-6) u pacjentek premenopauzalnych przed zabiegiem obustronnej salpingooforektomii, w ostrym okresie pokastracyjnym oraz po wdrożeniu estrogenowej terapii zastępczej (ETZ). Badaniami objęto 25 pacjentek poddanych zabiegowi całkowitej histerektomii z przydatkami z powodu zmian łagodnych. Stężenie IL-6 oznaczano w surowicy krwi żylnej pobieranej w 3 punktach czasowych (przed operacją, w 2. dobie pooperacyjnej przed wdrożeniem ETZ i w 3. dobie po operacji). W 2. dobie po operacji zaobserwowano niespełna 8-krotny wzrost stężenia IL-6 w surowicy krwi żylnej. W 24 godz. po wdrożeniu transdermalnej ETZ w dawce 100 mgE2/24 godz. stężenie IL-6 obniżyło się wysoce istotnie statystycznie w stosunku do poziomu w 2. dobie pooperacyjnej. Uzyskane wyniki potwierdzają wpływ menopauzy na aktywność układu immunologicznego w zakresie cytokin prozapalnych.