Mięśniaki macicy a problem niedokrwistości u kobiet - Malinowski, Andrzej; Maciołek-Blewniewska, Grażyna; Hęsiak, Marek; Mikołajczyk, Rafał (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Mięśniaki macicy są najczęstszym nowotworem niezłośliwym narządów płciowych kobiety, występują u 1/3 chorych ginekologicznych i u 10–20% populacji kobiet. W praktyce klinicznej obserwuje się częste występowanie niedokrwistości u kobiet z mięśniakami macicy. Istotnym pozostaje różnicowanie niedoboru żelaza bez niedokrwistości od niedokrwistości z niedoboru żelaza. W pracy przedstawiono przyczyny niedokrwistości u kobiet z mięśniakami macicy oraz wpływ operacji wycięcia macicy mięśniakowatej na poziom ferrytyny i żelaza w surowicy krwi oraz innych parametrów hematologicznych.