Pozaprzełykowe objawy choroby refluksowej przełyku - Milaniuk, Sylwia; Sawa, Małgorzata; Prystupa, Andrzej; Nowicki, Grzegorz Józef; Dzida, Grzegorz (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2015)
Choroba refluksowa przełyku ( gastroesophageal reflux disease – GERD) to grupa charakterystycznych i niecharakterystycznych dolegliwości, u których podłoża leży zarzucanie kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Znanych jest wiele przyczyn GERD i wszystkie one prowadzą do rozluźnienia zwieracza dolnego przełyku i jego niewydolności. Objawy przełykowe GERD nie stwarzają z reguły trudności diagnostycznych, natomiast objawy pozaprzełykowe są przewlekłe i uciążliwe dla pacjentów, a nie zawsze w prosty sposób kojarzone z GERD.