Wpływ leczenia chirurgicznego na jakość życia pacjentów z chorobą refluksową przełyku - Łagoda, Katarzyna; Sierżantowicz, Regina; Jurkowska, Grażyna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2015)
Choroba refluksowa przełyku (ChRP) jest chorobą przewlekłą polegającą na zarzucaniu zawartości żołądka do przełyku z powodu przemijającej lub trwałej niewydolności dolnego zwieracza przełyku. Rozpoznawana jest u 10–20% mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Europy Zachodniej. Dolegliwości nawracają często, niekiedy nawet kilka razy w tygodniu, mogą mieć różne nasilenie – od nieznacznych do bardzo uporczywych, wymagają leczenia farmakologicznego, a niekiedy chirurgicznego. Przewlekły i nawracający charakter dolegliwości wpływa negatywnie na samopoczucie fizyczne i psychiczne pacjentów, zmienia styl życia, ogranicza kontakty społeczne i aktywność życiową. Jakość życia pacjentów z ChRP oraz wpływ określonych procedur terapeutycznych na samopoczucie chorych, nasilenie i częstość objawów oceniano w wielu badaniach klinicznych. Wyniki wskazują, że leczenie chirurgiczne ChRP ma korzystny wpływ na zmniejszenie dolegliwości oraz jakość życia pacjentów.