Indywidualna hormonalna terapia zastępcza? - Seremak-Mrozikiewicz, Agnieszka; Drews, Krzysztof (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Postępy nauk podstawowych, w tym biologii molekularnej, pozwalają na coraz ściślejsze ich powiązanie z naukami klinicznymi, wyjaśniając wiele problemów związanych z etiologią i patogenezą niektórych chorób. W artykule krótko przedstawione zostały możliwości indywidualizacji hormonalnej terapii zastępczej do potrzeb stosujących ją pacjentek w zależności od polimorficznych wariantów ich genotypów. Na tej podstawie wyodrębniono grupy kobiet, które powinny unikać ekspozycji na estrogeny oraz te, które stosując preparaty hormonalne w okresie przekwitania mogą odnieść szczególne korzyści.