Polimorfizmy genów kompleksu enzymatycznego CYP450 jako potencjalne czynniki ryzyka wystąpienia raka błony śluzowej macicy - Kulig, Bartosz; Przybyłowska, Karolina; Smolarz, Beata; Szyłło, Krzysztof; Kulig, Andrzej; Romanowicz-Makowska, Hanna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Kompleks enzymów CYP450 jest odpowiedzialny za syntezę i metabolizm hormonów estrogenowych i progesteronu. Obserwacje wielu autorów, wynikające z kwerendy piśmiennictwa wykazują silną zależność między polimorfizmem genów kompleksu CYP450 a aktywnością enzymów uczestniczących w metabolizmie estrogenów. W pracy przedstawiono przegląd piśmiennictwa, opisujący wpływ polimorfizmu genów kompleksu CYP450 na wystąpienie raka błony śluzowej macicy i innych nowotworów hormonozależnych.