Analiza wpływu poziomu wiedzy na temat szczepień ochronnych na decyzje o wykonywaniu szczepień ochronnych - Makara-Studzińska, Marta; Kalinowski, Paweł; Podstawka, Danuta; Śliwińska, Zofia; Śliwiński, Zbigniew (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Wprowadzenie: Choroby zakaźne są nadal istotnym problemem zarówno medycznym, jak i społecznym we współczesnym świecie. Najskuteczniejszą i jednocześnie najtańszą metodą zabezpieczenia się przed chorobami zakaźnymi są szczepienia ochronne. Odpowiednia edukacja społeczeństwa w zakresie zapobiegania chorobom zakaźnym, takim jak odra, błonica, krztusiec, może się przyczynić do zmiany postawy wielu rodziców wobec szczepień obowiązkowych oraz zalecanych. Cel pracy : Analiza wpływu poziomu wiedzy na decyzje o wykonywaniu szczepień ochronnych. Materiał i metody: Badaniem objęto 370 osób (308 kobiet i 62 mężczyzn), studentów lubelskich uczelni oraz młodych rodziców zamieszkujących województwo lubelskie. Narzędziem badawczym była autorska ankieta wywiadu zawierająca 20 pytań zamkniętych. Do analizy statystycznej wyników badania zastosowano metody statystyki opisowej oraz test c2 i współczynnik korelacji V Cramera. Wyniki : Spośród respondentów o wyższym poziomie wiedzy aż 98% deklarowało regularne wykonywanie szczepień u swoich dzieci, zgodnie z kalendarzem szczepień, w przyszłości. Tylko 45% badanych wśród osób o niskim poziomie wiedzy deklarowało regularność szczepień u swoich dzieci. Aż 62% respondentów nieposiadających wiedzy na temat szczepień ochronnych nigdy nie wykonało u siebie nieobowiązkowych szczepień. W grupie osób mających dużą wiedzę 50% nigdy nie wykonało szczepień zalecanych. Wnioski : Poziom wiedzy istotnie wpływa na decyzję o wykonywaniu szczepień ochronnych w badanej populacji. Osoby o wyższym poziomie wiedzy znacznie częściej deklarowały regularne wykonywanie szczepień ochronnych u swoich dzieci.