Przebieg rozwoju zawodowego oraz poziom satysfakcji zawodowej wśród fizjoterapeutów - Jaros, Agata A. (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Wprowadzenie : Zawód fizjoterapeuty, ze względu na swój charakter, jest wymagający. Zobowiązuje do ciągłej pracy nad sobą, poszerzania wiedzy i rozwijania warsztatu. Cel pracy: Ocena kompetencji i rozwoju zawodowego oraz poziomu satysfakcji zawodowej wśród aktywnych zawodowo fizjoterapeutów. Materiał i metody: Badaniami objęto 62-osobową grupę fizjoterapeutów, u których przeprowadzono specjalnie do tego celu opracowaną ankietę. Ankieta zawierała pytania dotyczące danych demograficznych osób badanych, ogólnych warunków pracy oraz satysfakcji z wykonywanego zawodu. Obliczenia i wykresy parametrów w statystyce opisowej oraz testowanie hipotez statystycznych wykonano w arkuszu kalkulacyjnym MS Excel, obliczono także współczynnik zbieżności T-Czuprowa. Wyniki: Stwierdzono dużą aktywność fizjoterapeutów, jeśli chodzi o uczestnictwo w specjalistycznych kursach i korzystanie z fachowej literatury. Wszystkie grupy stażowe cechuje wysoki poziom satysfakcji ogólnej – w granicach 70%. Spośród determinantów satysfakcji zawodowej najwyżej oceniane były charakter pracy oraz pozytywne relacje ze współpracownikami i przełożonymi, najniżej natomiast płaca oraz perspektywa awansu. Niepokojący jest fakt, że pomimo ogólnego zadowolenia z wykonywanego zawodu, blisko 1/3 ankietowanych nie ma dalszych planów zawodowych, a 40% jednej z najliczniejszych grup stażowych nie zamierza tego zawodu wykonywać w przyszłości. Wnioski : Po zakończeniu edukacji fizjoterapeuci chętnie i często podejmują dalsze kroki w celu podniesienia swoich kwalifikacji zawodowych. Poziom ogólnej satysfakcji zawodowej w ankietowanej grupie jest zadowalający. Jednak brak planów zawodowych oraz chęci wykonywania zawodu w przyszłości u dużej części badanych może wpłynąć na znaczne zmniejszenie się liczby aktywnie pracujących fizjoterapeutów.