Dobry odległy wynik leczenia chorego z zaawansowanym rakiem żołądka - Głuszek, Stanisław; Bryk, Piotr (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Autorzy pracy przedstawiają przypadek pacjenta po zabiegu chirurgicznym całkowitego usunięcia żołądka z siecią mniejszą i większą, śledzioną, ogonem trzustki, zagięciem śledzionowym jelita grubego i częścią przepony oraz po limfadenektomii D2 z powodu zaawansowanego raka żołądka T4bN3M0. Praca obejmuje okres 9-letniej obserwacji i badań kontrolnych wykonywanych u tego chorego. Przez cały ten czas pacjent był w dobrym stanie ogólnym, bez cech wznowy choroby nowotworowej. Pomimo złego rokowania chorych w stopniu zaawansowania klinicznego raka żołądka IIIC, zdarzają się długoterminowe przeżycia podobnie jak w przedstawionym przez autorów przypadku. Najpewniej wiąże się to z nie do końca poznaną jeszcze biologią guza i licznymi czynnikami prognostycznymi tej choroby nowotworowej.