Ocena zagrożenia rakiem jelita grubego w Polsce na podstawie analizy współczynników epidemiologicznych - Wiraszka, Grażyna R.; Kielar, Maciej; Stępień, Renata B. (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Nowotwory złośliwe stanowią główną przyczynę zgonów i jeden z najpoważniejszych problemów zdrowotnych zarówno na świecie, jak i w Polsce. Celem pracy była ocena zagrożenia rakiem jelita grubego u mężczyzn i kobiet w Polsce na podstawie analizy danych pochodzących z najnowszych opracowań i źródeł epidemiologicznych, głównie z Krajowego Rejestru Nowotworów. W pracy analizowano wskaźniki epidemiologiczne charakteryzujące zachorowania i zgony z powodu raka jelita grubego ogółem (ICD-10: C18–C21) oraz dla poszczególnych umiejscowień (C18 – okrężnica, C19 – zgięcie esiczo-odbytnicze, C20 – odbytnica, C21 – odbyt i kanał odbytu) u mężczyzn i kobiet w Polsce w 2011 r. oraz ich zachowanie się w latach 1999–2011. Zachorowania na raka jelita grubego w populacji mężczyzn przedstawiały się następująco: wskaźnik struktury – 12,4%, standaryzowany współczynnik zapadalności – 30,2/105; a w populacji kobiet odpowiednio 10,0% i 18,0/105. Zgony z powodu RJG w populacji mężczyzn: wskaźnik struktury – 11,4%, współczynnik umieralności – 19,8/105; a w populacji kobiet odpowiednio 11,8% i 10,2/105. Rak jelita grubego jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia Polaków. Charakteryzuje się on rosnącą wraz z wiekiem populacji dynamiką, wysoką zachorowalnością i umieralnością oraz utrzymującą się, zwłaszcza wśród mężczyzn, stałą tendencją wzrostową wskaźników epidemiologicznych. Zróżnicowanie wskaźników epidemiologicznych wiąże się z lokalizacją nowotworu. Wyższe wskaźniki zachorowalności i umieralności odnotowuje się wśród mężczyzn oraz mieszkańców Polski Zachodniej.