Ułatwienie dostępu do medycznej opieki specjalistycznej jako forma wsparcia opiekunów nieformalnych - Wojtacki, Janusz; Janowicz, Anna; Łabuć, Agnieszka; Wojtacka, Joanna (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2014)
Wstęp i cel pracy: Prowadzenie opieki paliatywnej lub hospicyjnej wiąże się ze znacznymi obciążeniami opiekunów nieformalnych. Obejmują one szeroką listę schorzeń somatycznych, w tym zwłaszcza układu naczyniowego i narządu ruchu. Opiekunowie nieformalni rzadziej uczestniczą w inicjatywach prozdrowotnych (przestrzeganie zdrowego trybu życia, badania profilaktyczne). Wielu z nich pozostaje bez możliwości skorzystania z optymalnej opieki medycznej. Oceniono zapotrzebowanie opiekunów nieformalnych na medyczną opiekę specjalistyczną w ramach Dnia Profilaktyki Zdrowotnej (bezpłatne konsultacje lekarzy specjalistów oraz badania ultrasonograficzne) oraz stopień satysfakcji z uczestnictwa w tym wydarzeniu. Materiał i metody : Analizowano dane demograficzne, medyczne i dotyczące zaangażowania w opiekę z kart konsultacyjnych oraz autorskiego kwestionariusza ankiety, wysłanego do wszystkich uczestników akcji (N = 103) 4 tygodnie po jej przeprowadzeniu. Wyniki: Odpowiedź uzyskano od 61 osób (59,22%), 40 spełniało kryteria uczestnictwa w badaniu (aktualnie lub w ciągu ostatnich 6 miesięcy osobiste sprawowanie opieki nad przewlekle chorym przez co najmniej 12 godzin tygodniowo). Większość (80,00%) respondentów (n = 32) to kobiety, przeważnie osoby w zaawansowanym wieku (mediana: 66 lat, zakres: 29–82 lat). Udzielono 296 konsultacji lekarskich, przeprowadzono 42 badania ultrasonograficzne. Większość respondentów (n = 37, 92,50%) oceniło inicjatywę ułatwienia dostępu do opieki specjalistycznej bardzo dobrze. Dziewiętnastu z nich (47,00%) odpowiedziało, że całkowicie spełniła oczekiwania, częściowo usatysfakcjonowanych było 18 (45,00%), zdaniem jednego (2,50%) respondenta akcja nie spełniła oczekiwań (brak odpowiedzi w dwóch ankietach). Przyczynami braku satysfakcji były głównie: brak możliwości uzyskania konsultacji u większej liczby specjalistów oraz wykonania innych badań diagnostycznych. Wszyscy respondenci potwierdzili celowość kontynuowania inicjatywy. Wnioski : Ułatwienie dostępu do specjalistycznej opieki medycznej jest wartościową i dobrze odbieraną formą wsparcia opiekunów nieformalnych.