Alergia kontaktowa na składowe perfum: izoeugenol i eugenol - Rudzki, Edward; Rebandel, Paweł; Jaworski, Edmund (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
Testując ponad 2 751 kolejnych chorych na wyprysk u 246 osób otrzymano dodatnie próby płatkowe z mieszaniną perfumową. W tej grupie 94 pacjentów zgodziło się na testowanie poszczególnymi ośmioma składowymi tej mieszaniny, z których każdy użyty był w trzech stężeniach: 1%, 0,25% i 0,1%. Celem obecnej pracy było badanie uczulenia kontaktowego na izoeugenol i eugenol. Na pierwszą z tych substancji było uczulonych 36,1% reagujących na mieszaninę perfumową, a na drugą – 18,8%. Izoeugenol alergizował nie tylko częściej, ale i silniej niż eugenol. U tych samych osób jednoczesna alergia kontaktowa na oba omawiane aromaty występuje często: u 44% nadwrażliwych na izoeugenol i 88% na eugenol.