Produkcja cytokin typu Th1 i Th2 przez aktywowane jednojądrzaste komórki krwi obwodowej (PBMCs) u pacjentów z atopowym zapaleniem skóry – związek ze stanem klinicznym i kolonizacją skóry przez Staphylococcus aureus - Kędzierska, Anna; Kapińska-Mrowiecka, Monika; Czubak-Macugowska, Marzena; Kaszuba-Zwoińska, Jolanta; Pryjma, Juliusz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
Wykazano, że konsekwencją zwiększonej podatności skóry atopowej na zakażenia jest obniżona produkcja IFN-γ i TNF-αprzy równocześnie wysokim poziomie cytokin Th2 w skórze. Zbadano produkcję cytokin Th1 i Th2 przez PBMC s po aktywacji SEB od chorych z AZS różniących się gęstością kolonizacji skóry zmienionej i niezmienionej przez S. aureus i stanem klinicznego zaawansowania (SCORAD index ). Liczbę bakterii kolonizujących skórę określano metodą colony forming unit . Produkcję cytokin w supernatantach z hodowli limfocytów T oznaczono metodą ELISA i przy pomocy zestawu Cytometric Bead Array Kits. Chorych oceniano pod względem wieku, płci, stopnia ciężkości AZS i poziomu eozynofilowego białka kationowego w surowicy. Obecność S. aureus na skórze atopowo zmienionej i niezmienionej wykazano u 23 atopików (62,2%) spośród 37 badanych. Chorych z wysoką kolonizacją skóry zmienionej (log>7,14) i niezmienionej (log>5,48) charakteryzowała znamiennie obniżona produkcja IFN-γ (P<0,001) i TNF-α (P<0,05) w porównaniu do osób bez cech atopii. Pomimo iż produkcja IFN-γ i TNF-αu pacjentów z AZS była istotnie niższa w porównaniu z grupą kontrolną osób zdrowych, nie wykazano zwiększonej produkcji IL-4 i IL-5 przez limfocyty T krwi obwodowej, stymulowane SEB. Pomimo wykazanej ujemnej korelacji między wartościami SCORAD index a produkcją IFN-γ (P<0,01) sugeruje się, że gęstość kolonizacji gronkowcem w obrębie skóry zmienionej i niezmienionej u chorych na AZS ma wpływ na odpowiedź limfocytów T aktywowanych przez SEB.