THORACIC SURGERYResults of surgical treatment of primary lung cancer with synchronous brain metastases - Bella, Mariusz Jan; Kowalewski, Janusz; Dancewicz, Maciej; Bławat, Przemysław; Szczęsny, Tomasz Jarosław; Chrząstek, Aleksandra; Wnuk, Paweł (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Wstęp: Leczenie operacyjne niedrobnokomórkowego raka płuca (NDRP) i towarzyszących synchronicznych przerzutów do mózgu jest skuteczniejsze niż inne opcje terapeutyczne, ale postępowanie to nadal pozostaje kontrowersyjne. Cel pracy : Ocena przeżyć odległych u chorych operowanych radykalnie z powodu raka płuca, u których wcześniej usunięto przerzut raka płuca z mózgowia. Materiał i metody: W latach 2007–2012 operowano radykalnie 645 chorych z powodu NDRP. Spośród nich u 25 (3,87%) przed leczeniem torakochirurgicznym usunięto radykalnie przerzut tego raka z mózgowia oraz wykonano pozytonową emisyjną tomografię połączoną z komputerową tomografią rentgenowską ( positron emission tomography – computed tomography – PET-CT), nie stwierdzając zajęcia węzłów chłonnych i przerzutów odległych. Wyniki : W badanej grupie było 18 mężczyzn (72%), średnia wieku wynosiła 57,62 roku (46–70 lat). U każdego chorego zastosowano uzupełniającą radioterapię głowy (5 x 4 Gy). Czas pomiędzy operacjami wahał się od 27 do 41 dni (średnio 31,4 dnia). Pneumonektomię wykonano u 1 chorego, lobektomię/bilobektomię u 17, a resekcję klinową u 7 chorych. Po operacji stwierdzono brak przerzutów do węzłów u 17, cechę N1 u 5 oraz N2 u 3 chorych. Średni czas przeżycia wynosił 18,68 (4–74) miesiąca. Przeżycie po 1, 2 i 5 latach wynosiło odpowiednio 64,0%, 28,0% i 28,0%. Średni czas wolny od nawrotu wynosił 17,52 miesiąca. Typ histologiczny (p = 0,57) i stopień zróżnicowania nowotworu (p = 0,82) nie wpłynęły na czas przeżycia, wszyscy chorzy z cechą N1 zmarli w ciągu 26 miesięcy, a z cechą N2 w ciągu 12 miesięcy. Wnioski : Radykalne leczenie operacyjne raka płuca u chorych po uprzednim usunięciu przerzutu z mózgu jest skuteczne u wybranych chorych po wykluczeniu przerzutów odległych w PET-CT i zajęcia węzłów chłonnych metodami inwazyjnymi.