ANAESTHESIOLOGY AND INTENSIVE CAREPrognostic value of sCD14-ST (presepsin) in cardiac surgery - Popov, Dmitry; Plyushch, Marina; Ovseenko, Svetlana; Abramyan, Marina; Podshchekoldina, Olga; Yaroustovsky, Mikhail (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Wstęp: Przewidywanie powikłań i śmiertelności po operacjach kardiochirurgicznych odgrywa znaczącą rolę we wczesnym podejmowaniu działań mających na celu uniknięcie tych niekorzystnych zdarzeń. Jedną z możliwości jest zastosowanie biomarkerów i niektórych skal prognostycznych. Cel pracy: Zbadanie prognostycznej wartości presepsyny (PSP) jako predyktora powikłań pooperacyjnych u pacjentów kardiochirurgicznych. Materiał i metody: Do badania włączono pacjentów poddawanych operacjom wykorzystującym krążenie pozaustrojowe (realizowane przez maszynę płuco-serce) z powodu nabytych chorób serca (n = 51, wiek: 58 ± 11 lat). Poza rutynową obserwacją danych klinicznych i laboratoryjnych obserwacja okołooperacyjna objęła stężenie PSP i prokalcytoniny (PCT) (przed operacją oraz w 1., 2., 3. i 6. dniu po operacji). Wyniki: U żadnego z badanych nie wystąpiły przedoperacyjnie kliniczne oznaki infekcji. Przekraczające normę stężenia PSP wykazano u 6 pacjentów (11,8%) przed operacją [543 (519-602) pg/ml, maks. 1597 pg/ml; norma 365 pg/ml]. Powikłania infekcyjne stwierdzono u 19 pacjentów (37%). Pomiędzy grupami pacjentów z infekcjami i bez nich udokumentowano istotne statystycznie różnice dotyczące stężenia PSP i wyników testów APACHE II ( Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II ) i SOFA ( Sequential Organ Failure Assessment ) (od pierwszej doby pooperacyjnej) oraz stężenia prokalcytoniny (od drugiej doby pooperacyjnej). Wartości odcięcia wynosiły odpowiednio: 702 pg/ml, 8,5 pkt, 7,5 pkt oraz 3,3 ng/ml. Śmiertelność szpitalna wyniosła 13,7% (7 pacjentów); wszystkie zgony dotyczyły pacjentów z grupy z powikłaniami infekcyjnymi. Pomiędzy grupami z korzystnymi i śmiertelnymi wynikami leczenia od pierwszej doby pooperacyjnej obserwowano istotne statystycznie różnice w zakresie stężenia PCT oraz wyników testów APACHE II i SOFA. W zakresie stężenia PSP różnice te udokumentowano jedynie w trzeciej dobie pooperacyjnej. Wartości odcięcia wynosiły odpowiednio: 7,42 ng/ml, 11 pkt, 8,5 pkt oraz 683 pg/ml. Wnioski : Stosowanie nowoczesnych biomarkerów wraz ze skalami oceniającymi nasilenie choroby umożliwia przewidywanie ryzyka infekcyjnych powikłań i śmiertelności u pacjentów kardiochirurgicznych.