CASE REPORTSHow to manage left ventricular embolization of the transcatheter valve - Čanádyová, Júlia; Mokráček, Aleš; Pešl, Ladislav; Kurfirst, Vojtěch (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Przezcewnikowe wszczepienie zastawki aortalnej stanowi alternatywę dla pacjentów wysokiego ryzyka z ciężką stenozą aortalną, którzy nie kwalifikują się do tradycyjnej wymiany zastawki aortalnej przeprowadzanej na otwartym sercu. Poniższa praca opisuje przypadek rzadkiej, ale poważnej komplikacji w postaci embolizacji zastawki aortalnej Edwards Sapien-XT TM po jej przezkoniuszkowym wszczepieniu oraz udanego uchwycenia i reimplantacji tejże zastawki do pierścienia aortalnego, które nie wymagały konwersji do sternotomii pośrodkowej ani zastosowania krążenia pozaustrojowego.