CASE REPORTSImpella LD microaxial pump supporting combined mitral and coronary surgery in a patient with dilated cardiomyopathy. A short bridge to recovery? - Szafron, Bartłomiej; Smoczyński, Radosław Hugon; Drobiński, Dominik; Pawlak, Agnieszka; Wojciechowski, Dariusz; Liszka, Irena Maria; Witkowska, Anna; Kaliciński, Zygmunt; Gil, Robert; Suwalski, Piotr (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
U chorych poddanych rutynowemu zabiegowi zastawkowemu lub wieńcowemu kardiochirurdzy niejednokrotnie muszą mierzyć się z problemem upośledzonej funkcji lewej komory. Kontrpulsacja wewnątrzaortalna nie zawsze jest w stanie zapobiec niewydolności serca. Użycie małej pompy wirnikowej jako krótkotrwałego wsparcia okołooperacyjnego wydaje się dobrym rozwiązaniem w takiej sytuacji. W pracy przedstawiono przypadek chorej z kardiomiopatią rozstrzeniową, u której podczas operacji plastyki zastawki mitralnej i pomostowania naczyń wieńcowych planowo użyto pompy Impella LD. Omówiono różne opcje zastosowania urządzenia Impella, szczególnie jako „pomostu” do przeszczepu lub do wyzdrowienia.