CASE REPORTMalignant melanoma of the lung: case series - Postrzech-Adamczyk, Katarzyna; Chabowski, Mariusz; Głuszczyk-Ferenc, Bożena; Wodzińska, Agnieszka; Muszczyńska-Bernhard, Beata; Szuba, Andrzej; Janczak, Dariusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Pozaskórne lokalizacje pierwotnego czerniaka złośliwego występują rzadko. W obrębie układu oddechowego zdecydowaną większość czerniaków stanowią guzy przerzutowe. Rozpoznanie pierwotnego czerniaka płuc wymaga spełnienia określonych kryteriów histopatologicznych i klinicznych. W pracy zaprezentowano 3 przypadki pacjentów ze stwierdzonym czerniakiem w obrębie układu oddechowego. Pierwsze dwa opisy dotyczą pierwotnego czerniaka płuc, ostatni przypadek opisuje późne przerzuty do płuc w przebiegu czerniaka pochwy. Leczeniem z wyboru w przypadku zarówno zlokalizowanej choroby, jak i pojedynczych przerzutów pozostaje leczenie chirurgiczne.