CASE REPORTSMechanical circulatory support after surgical repair of Bland-White-Garland syndrome. A study of three cases - Sharma, Girish; Augustyn, Cyprian; Nawrocki, Paweł; Cichoń, Romuald (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Zespół Blanda-White’a-Garlanda (BWG) jest wrodzoną wadą serca polegającą na nieprawidłowym odejściu lewej tętnicy wieńcowej od pnia płucnego. W pracy opisano trzy przypadki dzieci, u których wykonano chirurgiczną korekcję opisywanej wady. U dwóch z nich operację wykonano metodą przeszczepienia lewej tętnicy wieńcowej z pnia płucnego do aorty, u jednego zabieg wykonano metodą Takeuchi. W obu przypadkach po operacji metodą przeszczepienia tętnicy do aorty zastosowano mechaniczne wspomaganie krążenia z powodu niskiej frakcji wyrzutowej lewej komory (10%) przy próbie odłączenia krążenia pozaustrojowego. W przypadku niskiej frakcji wyrzutowej lewej komory terapią dającą szansę na przeżycie jest zastosowanie mechanicznego wspomagania krążenia mimo ryzyka licznych powikłań.