DIAGNOSTIC IMAGINGAssessment of chest X-ray images in newborns with respiratory disorders - Czarnecki, Łukasz Maciej (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Celem pracy była analiza głównych objawów radiologicznych widocznych na zdjęciach klatki piersiowej noworodków z zaburzeniami układu oddechowego. Badana grupa składała się z 84 noworodków, z których 56 było przedwcześnie urodzonych. Wszyscy pacjenci mieli w sumie wykonanych 386 zdjęć rentgenowskich, z czego 301 stanowiły zdjęcia klatki piersiowej. Zdiagnozowano: zapalenie płuc u 44, zespół zaburzeń oddechowych u 28, dysplazję oskrzelowo-płucną u 9, niedodmę u 5, zespół aspiracji smółki u 3 noworodków. Prawidłowy obraz radiologiczny stwierdzono u 29 noworodków w pierwszym badaniu. Zmniejszenie powietrzności płuc rozpoznano u 55, zwiększenie powietrzności płuc u 6 chorych. Patologicznie poszerzony cień śródpiersia zaobserwowano u 4 noworodków, w 4 przypadkach ocena była niemożliwa. Ostatnie zdjęcia rentgenowskie były prawidłowe u 41 noworodków. Najczęstszym objawem radiologicznym w zaburzeniach układu oddechowego jest spadek powietrzności płuc. Rentgenogram klatki piersiowej w przypadku zaburzeń oddechowych odgrywa znaczącą rolę. Zaburzenia oddychania mogą mieć przyczyny inne niż jedynie te związane z układem oddechowym.