Wyprysk kontaktowy - Szczepaniak, Elżbieta; Prokop, Janusz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
Wyprysk kontaktowy jest jedną z częstszych chorób skóry. Ze względu na etiopatogenezę można podzielić go na alergiczny i niealergiczny (inaczej: z podrażnienia). Związki, wyzwalające zmiany typu wyprysku z podrażnienia, to związki pierwotnie drażniące. U podłoża wyprysku kontaktowego alergicznego leży IV mechanizm immunologiczny, czyli tzw. odpowiedź opóźniona. Do najczęstszych alergenów kontaktowych należą: chrom, nikiel, kobalt, składniki gumy, związki paragrupy, żywice epoksydowe, leki zewnętrzne, formalina, związki zawarte w kosmetykach.