POChP coraz większym wyzwaniem zdrowia publicznegoRozmowa z prof. Andrzejem M. Falem – kierownikiem Kliniki Chorób Wewnętrznych i Alergologii Centralnego Szpitala Klinicznego MSW w Warszawie, prezesem Polskiego Towarzystwa Zdrowia Publicznego - Gębska, Kamilla (Menedżer Zdrowia, 2015)
– Przewlekła obturacyjna choroba płuc jest jedną z przewlekłych ciężkich chorób, których częstość występowania na świecie wyraźnie wzrasta. W Stanach Zjednoczonych według raportu za 2013 r. choroba ta była już na trzecim miejscu, jeśli chodzi o przyczyny zgonów. Z kolei w Polsce – jak w większości krajów – jest na miejscu czwartym – mówi prof. Fal.