Ziemia obiecana - Fedorowski, Jarosław J. (Menedżer Zdrowia, 2015)
Zasadniczym elementem systemu ochrony zdrowia w Izraelu jest HMO. Skrót ten oznacza ni mniej, ni więcej tylko Organizację Utrzymywania Zdrowia ( Health Maintenance Organization ). I już samo znaczenie nazwy tych najważniejszych w ochronie zdrowia instytucji (czterech konkurujących z sobą) oddaje istotę podejścia Izraela do spraw zdrowia swoich obywateli.