Prace oryginalneBadania nad skutecznością promieniowania ekscymerowego o długości fali 308 nm w leczeniu łysienia plackowatego - Sanga, Zo Nun; Mittal, Asit (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2015)
Wprowadzenie. Łysienie plackowate ( alopecia areata – AA) jest chorobą autoimmunologiczną charakteryzującą się atakiem limfocytów T na mieszek włosowy. Cel pracy. Ocena skuteczności światła ekscymerowego w terapii pojedynczych ognisk AA. Materiał i metodyka. Ogniska AA naświetlano 2 razy w tygodniu (ale nie w kolejnych dniach) promieniowaniem ekscymerowym (UVB) o długości fali 308 nm. U wszystkich pacjentów napromieniowywano jedną połowę ogniska, natomiast druga, osłonięta czarną gumą, służyła jako kontrola. Naświetlania rozpoczynano od dawki 300 mJ/cm 2 , którą zwiększano o 100 mJ/cm 2 podczas kolejnych naświetlań aż do uzyskania wyraźnego rumienia. Wyniki. Bezpośrednio po zakończeniu terapii tylko u 1 pacjenta (3,33%) obserwowano w polu naświetlanym > 50% odrostu włosów, natomiast nie stwierdzono żadnego odrostu w polu kontrolnym. Po 2 miesiącach od zakończenia terapii uzyskano zadowalający (50–75%) odrost włosów u 12 pacjentów w ogniskach naświetlanych oraz u 2 w okolicy kontrolnej. Różnica była istotna statystycznie (p 0,05). Wnioski. Światło ekscymerowe ma właściwości stymulujące odrost włosów w ogniskach AA.