Ciężka postać dziedzicznego punktowego rogowca dłoni i stóp (Brauer-Buschke-Fischer) - Jaśkiewicz-Nyckowska, Dorota; Szczerkowska-Dobosz, Aneta; Stawczyk-Macieja, Marta; Czubek, Maria (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2015)
Wprowadzenie. Rogowiec dłoni i stóp należy do grupy schorzeń, których istotą jest przewlekłe zaburzenie rogowacenia naskórka. Cel pracy. Przedstawienie przypadku 54-letniej kobiety z ciężką postacią dziedzicznego, punktowego rogowca dłoni i stóp. Opis przypadku. Chora została przyjęta na Oddział Dermatologii Szpitala Copernicus Podmiot Lecznicy Sp. z o.o. z powodu hiperkeratotycznych mas rogowych zajmujących skórę dłoni i stóp i utrudniających poruszanie się. U chorej nie wykryto współistnienia chorób nowotworowych oraz zaburzeń struktury włosów i paznokci. Zmiany o podobnej morfologii stwierdzono u licznych członków rodziny kobiety. Na Oddziale Dermatologii zastosowano intensywne leczenie miejscowe oraz terapię doustną retinoidami, dzięki czemu uzyskano częściową poprawę stanu miejscowego. Wnioski. Wrodzony, dziedziczny rogowiec punktowy dłoni i stóp jest rzadką dermatozą o ciężkim i przewlekłym charakterze. Jej wieloletni przebieg oraz trudności terapeutyczne znacznie wpływają na obniżenie jakości życia chorych.