Problemy diagnostyczne i terapeutyczne związane z dodatnimi odczynami serologicznymi w kierunku kiły w ciąży – opis dwóch przypadków - Koper, Marta; Serwin, Agnieszka; Baran, Anna; Flisiak, Iwona (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2015)
Wprowadzenie. Niezdiagnozowana i nieleczona kiła w ciąży może skutkować powikłaniami, takimi jak poronienie, wewnątrzmaciczne obumarcie płodu, mała masa urodzeniowa noworodka oraz urodzenie dziecka z objawami kiły wrodzonej. Cel pracy. Przedstawienie dylematów diagnostycznych i terapeutycznych związanych z dodatnimi odczynami serologicznymi w kierunku kiły w ciąży. Opis przypadków. Przedstawiamy dwa przypadki pacjentek w ciąży hospitalizowanych w Klinice Dermatologii i Wenerologii w Białymstoku, skierowanych z powodu dodatnich wyników odczynów serologicznych w kierunku kiły stwierdzonych podczas wizyty prenatalnej. Na podstawie wywiadu, badania przedmiotowego i analizy odczynów serologicznych u pierwszej pacjentki rozpoznano kiłę utajoną wczesną, u drugiej brano pod uwagę odczyny biologicznie mylne. Obie pacjentki otrzymały leczenie penicyliną prokainową. Wnioski. Badania przesiewowe w czasie ciąży jako stały element opieki prenatalnej oraz wdrożenie leczenia penicyliną stanowią najważniejsze czynniki eliminujące powikłania związane z prenatalnym zakażeniem krętkiem bladym. Istotne jest również zaadaptowanie współczesnych zaleceń europejskich dotyczących diagnostyki i leczenia kiły do polskich warunków.