Dziurawe kieszenie - Kurowska, Aleksandra (Menedżer Zdrowia, 2015)
Szpitale coraz mocniej brną w długi. Dlaczego? Przyczyny to zamrożona od lat wycena punktów rozliczeniowych, rosnące koszty i biurokracja, presja płacowa, a na dodatek pakiet onkologiczny, który okazał się finansową miną. Początek roku nie rozpieszczał szpitali. Fakt, że szykuje się aneksowanie umów na kolejny rok zamiast konkursów, dodatkowo demotywuje bardziej zaradnych menedżerów.