Systemy całościowej opieki nad pacjentem to nieodwracalny trend Rozmowa z Jackiem Rodakiem, prezesem zarządu Dräger Polska Sp. z o.o. - Gębska, Kamilla (Menedżer Zdrowia, 2015)
– O ile coraz rzadsze są incydenty medyczne spowodowane wadami technicznymi sprzętu, o tyle nie zmniejsza się liczba błędów ludzkich. W zasadzie mogę zaryzykować tezę, że się zwiększa – wynika to przede wszystkim z różnorodności używanego sprzętu i systemów, a także z presji czasowej operatorów. Dlatego każda unifikacja i automatyzacja może pomóc w odwróceniu tego trendu – mówi Rodak.