Zamienia stryjek siekierkę na kijek - Szulc, Jakub (Menedżer Zdrowia, 2015)
Jeżeli nie będzie reformy ochrony zdrowia, nie uda się żadna reforma emerytalna. Nic nie da wydłużenie formalnego wieku emerytalnego, bo pracę tracimy na ogół na skutek utraty zdrowia, a nie zapisów ustawowych. Gdy stanie się to przed formalnie zapisanym wiekiem, pacjenci przechodzą na renty, czyli inną formę świadczenia społecznego. A czy obniżenie wieku bez reformy ochrony zdrowia coś da? Prezentujemy felieton Jakuba Szulca.