Zalecenia profilaktyki zakażeń miejsca operowanego w okresie pooperacyjnej opieki pielęgniarskiej na oddziałach zabiegowych - Szewczyk, Maria T.; Mościcka, Paulina; Cwajda-Białasik, Justyna; Jawień, Arkadiusz; Gospodarek, Eugenia; Deptuła, Aleksander; Kózka, Maria; Szopiński, Jacek; Mikucka, Agnieszka; Cierzniakowska, Katarzyna; Popow, Aleksandra; Kozłowska, Elżbieta; et al. (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2015)
Dotychczas w Polsce nie opracowano jednolitych, ogólnokrajowych wytycznych w zakresie profilaktyki zakażeń miejsca operowanego (ZMO) w obszarze okołooperacyjnej opieki pielęgniarskiej. Kryteria istotne w skutecznej profilaktyce ZMO są zawarte w obowiązujących rekomendacjach Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Celem opracowania jest ukierunkowanie działań pielęgniarki chirurgicznej w zakresie profilaktyki ZMO z wykorzystaniem aktualnych i wiarygodnych wyników badań naukowych. Niniejsze opracowanie zawiera 15 zaleceń dotyczących profilaktyki ZMO w okresie pooperacyjnym i stanowi uzupełnienie opracowania obejmującego okres przedoperacyjny. Wdrożenie do praktyki prezentowanych zaleceń powinno wpłynąć między innymi na poprawę jakości świadczonej opieki pielęgniarskiej, satysfakcję pacjentów z opieki i zmniejszenie kosztów.