CARDIAC SURGERYShort-term and medium-term outcomes of transapical aortic valve implantation as a single-strategy approach: one center’s experience - Čanádyová, Júlia; Mokráček, Aleš; Pešl, Ladislav; Kurfirst, Vojtěch; Šulda, Mirek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Wstęp : Technika przezcewnikowej wymiany zastawki aortalnej została opracowana jako alternatywa dla pacjentów o wysokim ryzyku operacyjnym lub nieoperacyjnych z ciężką objawową stenozą aortalną. Celem niniejszej pracy była ocena wyników pacjentów poddawanych przezkoniuszkowej wymianie zastawki aortalnej jako jedynej opcji terapeutycznej przez wielodyscyplinarny zespół sercowy w pojedynczym ośrodku. Materiał i metody : Pomiędzy czerwcem 2009 r. a grudniem 2014 r. 41 pacjentów poddano przezkoniuszkowej implantacji zastawki aortalnej (TA-TAVI) w ośrodku autorów. Wszyscy chorzy otrzymali balonowe zastawki osierdziowe Edwards SAPIEN (Edwards Lifesciences, Irvine, CA, USA). Ośrodek autorów stosował „jasną strategię” przezkoniuszkową u wszystkich pacjentów. Wyniki: Średni wiek pacjentów wyniósł 79,6 roku, średni wynik logistic EuroSCORE wynosił 21,06 ± 12,82%. Piętnastu pacjentów (36,6%) przeszło powtórne operacje. Wystąpiły następujące komplikacje: udar mózgu (n = 1), reeksploracja ze względu na krwawienie lub tamponadę serca (n = 4), niewydolność nerek wymagająca czasowej hemodializy (n = 4) oraz stałe wszczepienie stymulatora (n = 3). Nie odnotowano żadnego zawału mięśnia sercowego ani zatoru wieńcowego. Śmiertelność 30-dniowa wyniosła 17,1% (7 pacjentów). Czas pooperacyjnego pobytu na oddziale intensywnej terapii wyniósł 4,6 ± 5,7 dnia, a średni czas hospitalizacji: 11,6 ± 7,2 dnia. Wnioski : Zastosowanie TA-TAVI zapewnia dobre rezultaty w zakresie wczesnych i średnioodległych wyników. Strategia ta jest możliwa do wykonania i bezpieczna u pacjentów o wysokim ryzyku operacyjnym.