ANAESTHESIOLOGY AND INTENSIVE CAREMelatonin treatment in the prevention of postoperative delirium in cardiac surgery patients - Artemiou, Panagiotis; Bily, Boris; Bilecova-Rabajdova, Miroslava; Sabol, Frantisek; Torok, Pavol; Kolarcik, Peter; Kolesar, Adrian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Wstęp: Majaczenie po zabiegach kardiochirurgicznych jest poważnym powikłaniem. Wykazano, że rytm dobowy wydzielania melatoniny zmienia się pooperacyjnie. Cel pracy: Weryfikacja hipotezy głoszącej, że występowanie pooperacyjnego majaczenia można zredukować poprzez przywrócenie prawidłowego cyklu snu za pomocą substancji będących w stanie wywołać resynchronizację rytmu dobowego, takich jak melatonina podana egzogennie. Materiał i metody: W niniejszej pracy przedstawiono prospektywne obserwacyjne badanie kliniczne. W badaniu udział wzięły dwie kolejne grupy liczące po 250 kolejnych pacjentów. Pacjenci w grupie B otrzymywali profilaktycznie melatoninę, podczas gdy grupa A stanowiła grupę kontrolną. Głównym celem była obserwacja występowania majaczenia, identyfikacja jego czynników predykcyjnych oraz porównanie obu grup pod względem występowania majaczenia. Wyniki : Częstość występowania majaczenia wyniosła 8,4% w grupie z melatoniną vs 20.8% w grupie kontrolnej (p = 0,001). Czynnikami predykcyjnymi majaczenia w grupie z melatoniną były wiek (p = 0,001) oraz wyższy wynik na skali EuroSCORE II (p = 0,001). W analizie wielowymiarowej czynnikami predykcyjnymi majaczenia były wiek oraz wartość EuroSCORE II (p = 0,014). Porównanie obu grup zaowocowało wykazaniem następujących czynników predykcyjnych majaczenia: wiek (p = 0,001), wartość EuroSCORE II (p = 0,001), czas użycia płucoserca (p = 0,001), czas poprzecznego zaklemowania aorty (p = 0,008), dawka sufentanylu (p = 0,001) oraz wentylacja mechaniczna (p = 0,033). Wnioski : Podanie melatoniny znacząco zmniejsza występowanie pooperacyjnego majaczenia po zabiegach kardiochirurgicznych. Profilaktyczne zastosowanie melatoniny powinno rozważyć się u każdego pacjenta, który ma zostać poddany operacji kardiochirurgicznej.