EXPERIMENTAL CARDIOVASCULAR AND LUNG RESEARCHOxidative stress and inflammatory markers – the future of heart failure diagnostics? - Szczurek, Wioletta; Szyguła-Jurkiewicz, Bożena (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Pomimo znacznego postępu w leczeniu niewydolności serca (heart failure – HF), pozostaje ona nadal jednym z najważniejszych problemów współczesnej kardiologii. W ostatnich latach wykazano zależność pomiędzy zintensyfikowanym stresem oksydacyjnym i przewlekłym stanem zapalnym a stopniem zaawansowania dysfunkcji lewej komory, nasileniem objawów HF oraz prognozowaniem niekorzystnych zdarzeń sercowych. Zasadniczym czynnikiem prowadzącym do poprawy skuteczności leczenia HF jest wczesne wykrywanie patologicznych zmian w sercu. Wydaje się, że pomiar specyficznych biomarkerów odzwierciedlających złożoną patofizjologię HF może stać się cennym narzędziem w badaniach przesiewowych. Wykrycie bezobjawowej dysfunkcji serca za pomocą czułych markerów może pomóc w wytypowaniu pacjentów, u których należy przeprowadzić dalszą diagnostykę. W artykule przedstawiono przegląd aktualnej wiedzy na temat roli stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego w HF. Omówiono także potencjalne markery stresu oksydacyjnego i przewlekłego stanu zapalnego jako czynniki prognostyczne w HF oraz możliwość ich wykorzystania jako narzędzia w badaniach przesiewowych.