CASE REPORTSUse of dressing with human fibrin and thrombin during resection of a right atrial angiosarcoma - Filip, Grzegorz; Bochenek, Maciej; Kapelak, Bogusław; Bartuś, Krzysztof; Urbańczyk, Małgorzata; Sadowski, Jerzy (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Pierwotne złośliwe nowotwory serca występują rzadko i zwykle są wykrywane w zawansowanym stadium choroby. Ich lokalizacja i naciekanie często uniemożliwiają pełną chirurgiczną resekcję. Tkanki mięsaków, a w szczególności naczyniakomięsaka, zbudowane są z nieregularnej i delikatnej tkanki naczyniowej. Podczas usuwania takich guzów z serca istnieje duże ryzyko wystąpienia groźnego krwawienia niedającego się zaopatrzyć tradycyjnymi metodami chirurgicznymi. W pracy przedstawiono zastosowanie opatrunku zawierającego ludzką fibrynę i trombinę w celu zapobieżenia krwawieniu podczas operacji częściowej resekcji zaawansowanego naczyniakomięsaka z serca 40-letniej pacjentki.