CASE REPORTSSurgical treatment of giant cardiac aneurysm with pseudoaneurysm in a colon carcinoma patient - Güneş, Tevfik; Alşalaldeh, Mohammad; Kılıç, Ismail Doğu; Emrecan, Bilgin (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Tętniak rzekomy lewej komory stanowi rzadkie i śmiertelnie niebezpieczne schorzenie związane z wysokim ryzykiem nagłego powiększenia się i pęknięcia zmiany. Do jego rozwoju dochodzi po pełnościennych zawałach serca, operacjach kardiochirurgicznych, urazach czy infekcjach. W wypadku wykrycia tętniaka rzekomego lewej komory zaleca się chirurgiczną korekcję zmiany ze względu na wysokie prawdopodobieństwo jej pęknięcia. W niniejszej pracy przedstawiono leczenie chirurgiczne gigantycznego tętniaka rzekomego serca, który rozwinął się po zawale mięśnia sercowego u pacjenta z rakiem okrężnicy.