CASE REPORTSFenestrated stent graft in treatment of type IV thoracoabdominal aneurysm involving all visceral arteries - Majewski, Wacław; Juszkat, Robert; Stanisić, Michał; Kulesza, Jerzy; Majewska, Natalia; Perek, Bartłomiej; Oszkinis, Grzegorz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Tradycyjne otwarte leczenie chirurgiczne tętniaka aorty piersiowo-brzusznej ( thoracoabdominal aortic aneurysm – TAAA) powiązane jest z wysokim okołooperacyjnym ryzykiem śmiertelności i powikłań. W pracy przedstawiono przypadek 56-letniego pacjenta z tego typu tętniakiem obejmującym wszystkie tętnice trzewne oraz z wieloma chorobami współistniejącymi; dobre wyniki leczenia, które przeprowadzono przy użyciu fenestrowanego stentgraftu, wspierają tezę o możliwości zastosowania tego zabiegu u pacjentów wysokiego ryzyka z TAAA.