CASE REPORTSPotts’ shunt in a child with idiopathic pulmonary arterial hypertension – one-and-a-half year observation - Fiszer, Roland; Karwot, Blandyna; Chodór, Beata; Szkutnik, Małgorzata; Kobylarz, Krzysztof; Skalski, Janusz; Białkowski, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
W pracy opisano przypadek dziewczynki, u której w krótkim czasie rozwinął się obraz ciężkiej postępującej niewydolności krążenia spowodowanej pierwotnym nadciśnieniem płucnym. Farmakoterapia, m.in. sildenafilem i bozentanem, była nieefektywna. W przeprowadzonym cewnikowaniu serca stwierdzono suprasystemowe ciśnienie w tętnicy płucnej. Gdy dziecko miało 7,5 roku, wykonano chirurgiczne zespolenie Pottsa (połączenie pomiędzy lewą tętnicą płucną a aortą zstępującą), uzyskując poprawę parametrów klinicznych, echokardiograficznych oraz biochemicznych, która utrzymuje się półtora roku po zabiegu. Po zabiegu stopniowo wycofano się z farmakoterapii bozentanem.