CASE REPORTSCo-existence of a rare dyspnea with pericardial diaphragmatic rupture and pericardial rupture: a case report - Öz, Necdet; Kargı, Ahmet Bülent; Zeybek, Arife (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Przepuklina przeponowo-osierdziowa to rzadkie schorzenie występujące po tępych urazach, w którym dochodzi do przedostania się organów brzusznych do osierdzia. W pracy opisano przypadek 77-letniej pacjentki zgłaszającej palpitacje i trudności w oddychaniu, przyjętej na oddział ratunkowy. Lewa boczna torakotomia uwidoczniła przedostanie się narządów brzusznych do klatki piersiowej. Stwierdzono współwystępowanie przepukliny przeponowo-osierdziowej oraz przepukliny osierdziowej. Przeponę oraz osierdzie zaopatrzono pierwotnie. Przypadek ten zaprezentowano, ponieważ wpuklanie się narządów brzusznych do jamy opłucnej przez osierdzie jest rzadkim schorzeniem.