CASE REPORTSEchocardiographic diagnosis of a massive left ventricular pseudoaneurysm: a case report - Sokolskaya, Nadezhda; Kopylova, Natalya; Slivneva, Inessa; Kolesnikov, Yan; Alshibaya, Michail; Zakharkina, Mariya (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Tętniaki lewej komory stanowią jedno z najbardziej problematycznych powikłań zawału mięśnia sercowego. Wynika ono z pęknięcia ściany lewej komory, a objawia się obecnością jamy ograniczonej osierdziem i fragmentami pękniętej ściany. Ryzyko pęknięcia tętniaka rzekomego jest bardzo wysokie, toteż rokowanie w takich przypadkach jest skrajnie niekorzystne. Korekcja chirurgiczna wady związana z naszyciem łaty na ścianę lewej komory wydaje się jedyną możliwością leczenia. W większości przypadków echokardiografia umożliwia zdiagnozowanie tętniaka rzekomego lewej komory; z kolei śródoperacyjna echokardiografia przezprzełykowa konieczna jest do monitorowania hemodynamiki wewnątrzsercowej i oceny skuteczności interwencji.