Infekcyjne zapalenie wsierdzia z towarzyszącym zakażeniem sztucznej protezy naczyniowej biodrowo-udowej u pacjentki z próchnicą zębów - Kraśnicka-Sokół, Beata P.; Kanafa, Krzysztof; Maj, Ewa; Bogulas, Monika; Kochmański, Marek (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Infekcyjne bakteryjne zapalenie wsierdzia jest chorobą często spotykaną u osób zaniedbujących higienę jamy ustnej. Różnorodność przebiegu klinicznego choroby w zależności od pierwotnej lokalizacji oraz zajęcia innych niż wsierdzie organów wymaga indywidualizacji terapii oraz multidyscyplinarnych działań terapeutycznych. Prezentujemy przypadek 53-letniej pacjentki przyjętej do szpitala z powodu nawracających stanów gorączkowych z towarzyszącym bólem całej lewej kończyny dolnej. W wykonanym początkowo badaniu ultrasonograficznym lewej pachwiny stwierdzono zmianę przypominającą wykrzepiony krwiak. Na podstawie dodatnich wyników badań posiewu krwi oraz obecności wegetacji bakteryjnej na zastawce trójdzielnej stwierdzonej w echokardiografii rozpoznano infekcyjne zapalenie wsierdzia. Początkowo stosowano antybiotykoterapię wg antybiogramu, jednak bez efektu klinicznego. W dodatkowo wykonanej tomografii komputerowej stwierdzono ropień w okolicy sztucznej protezy naczyniowej implantowanej pacjentce przed 2 laty. Zastosowano 4-tygodniową antybiotykoterapię poprzedzoną wymianą zakażonej protezy na przeszczep z własnej żyły odpiszczelowej i uzyskano poprawę kliniczną oraz redukcję stężenia białka C-reaktywnego. Celem powyższego opracowania było przedstawienie trudności diagnostycznych oraz terapeutycznych wynikających z nietypowo przebiegającego infekcyjnego zapalenia wsierdzia.