Angiogeneza w stłuczeniu mózgu - Kobek, Mariusz; Skowronek, Rafał; Jankowski, Zbigniew; Pałasz, Artur (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2015)
W medycynie sądowej praktyczne znaczenie ma obiektywne i w miarę możliwości jak najdokładniejsze ustalenie wieku – czasu powstania stłuczenia mózgu. W poprzedniej pracy autorzy omówili rolę w tym zakresie białek cytoszkieletu neuronu – neurofilamentów. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie możliwości wykorzystania zjawiska angiogenezy w stłuczeniach mózgu do określenia wieku stłuczeń, na podstawie dotychczasowych badań na modelach zwierzęcych oraz w materiale ludzkim. W aktualnym przeglądzie piśmiennictwa nie wykazano jednoznacznych danych, które pozwoliłyby stosować zmiany morfologiczne w angiogenezie do ustalania wieku stłuczenia mózgu w praktyce sądowo-lekarskiej. Z tych powodów uzasadnione jest podjęcie szerszych badań na materiale ludzkim.