Leczenie powierzchownych zakażeń grzybiczych – rekomendacje ekspertów Sekcji Mikologicznej Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego - Maleszka, Romuald; Adamski, Zygmunt; Szepietowski, Jacek; Baran, Eugeniusz (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2015)
Grzybice są schorzeniami bardzo często spotykanymi w codziennej praktyce dermatologicznej, a znajomość licznych preparatów przeciwgrzybiczych, jakimi dysponuje współczesna medycyna, jest przydatna w każdej niemal specjalności lekarskiej. Rozpoczęcie leczenia zakażeń grzybiczych powinno być poprzedzone prawidłowo postawioną diagnozą opartą na wywiadzie, dokładnym badaniu klinicznym i diagnostycznych badaniach mikologicznych. Ustalenie właściwego rozpoznania grzybicy jest więc możliwe wtedy, gdy będzie ono potwierdzone prawidłową diagnostyką laboratoryjną przeprowadzoną w pracowni mikologicznej, gdyż głównym kryterium upoważniającym do rozpoznania grzybicy i rozpoczęcia terapii jest wyizolowanie i identyfikacja grzyba od pacjenta, który ma być leczony. W prezentowanym przeglądzie dotyczącym leczenia najczęściej spotykanych w praktyce dermatologicznej zakażeń grzybiczych zaproponowano leki przeciwgrzybicze najbardziej znane i nadal w naszym kraju wykorzystywane, których przydatność w zastosowaniu klinicznym potwierdziły wieloletnie obserwacje. Mamy nadzieję, że przedstawione propozycje leczenia najczęściej spotykanych powierzchownych zakażeń grzybiczych będą przydatne w codziennej praktyce lekarskiej.