Rozsiany ziarniniak obrączkowaty u pacjenta z przerzutami raka płaskonabłonkowego do węzłów chłonnych o nieustalonym ognisku pierwotnym – opis przypadku - Bacharewicz-Szczerbicka, Joanna; Reduta, Teresa; Kiluk, Paulina; Andrzejewska, Anna; Flisiak, Iwona (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2015)
Wprowadzenie. Rozsiana postać ziarniniaka obrączkowatego (ang. generalized granuloma annulare – GGA) charakteryzuje się długotrwałym przebiegiem oraz słabą odpowiedzią na leczenie. Dotychczas opisano przypadki współwystępowania GGA z cukrzycą, hiperlipidemią, chorobami tarczycy oraz nowotworami złośliwymi. Cel pracy. Przedstawienie przypadku współwystępowania rozsianej postaci ziarniniaka obrączkowatego z przerzutami nowotworowymi bez uchwytnego punktu wyjścia choroby nowotworowej. Opis przypadku. Mężczyzna 58-letni, z rozpoznanymi w czerwcu 2014 roku przerzutami raka płaskonabłonkowego do węzłów chłonnych o nieustalonym ognisku pierwotnym, był hospitalizowany w listopadzie 2014 roku z powodu zmian skórnych utrzymujących się od kwietnia 2014 roku. W badaniu dermatologicznym stwierdzono w obrębie szyi, tułowia i kończyn górnych rozsiane zmiany rumieniowo-grudkowe o układzie obrączkowatym oraz powiększone węzły chłonne. W badaniu histopatologicznym zmian grudkowych uwidoczniono obraz ziarniniaka obrączkowatego. Po pobraniu wycinka skórnego obserwowano spłaszczenie zmian skórnych. Wnioski. Przedstawiony przypadek wskazuje na konieczność pogłębiania diagnostyki w kierunku chorób nowotworowych u pacjentów z GGA.