Idiopatyczny zespół Harlequina – opis przypadku - Grochowiec, Marcelina; Pakla-Misiur, Agata; Narbutt, Joanna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2015)
Wprowadzenie. Zespół Harlequina to bardzo rzadkie schorzenie neurologiczne, charakteryzujące się zaczerwienieniem i nadmierną potliwością jednej połowy twarzy w odpowiedzi na wysiłek i emocje. Choć w większości przypadków choroba ta nie zagraża życiu, to u niektórych osób może mieć związek z nowotworami lub zaburzeniami naczyniowymi. Cel pracy . Przedstawienie trudności diagnostycznych w przypadku zespołu Harlequina w praktyce dermatologicznej. Opis przypadku. Przedstawiono przypadek 30-letniego mężczyzny, u którego podczas diagnostyki przewlekłej pokrzywki na oddziale dermatologicznym zaobserwowano zaczerwienienie i nadmierną potliwość prawej połowy twarzy na skutek wysiłku fizycznego. Pacjenta skonsultowano okulistycznie i neurologicznie, wykonano badanie tomograficzne głowy oraz próbę Minora. Na podstawie wywiadu i wyników badań rozpoznano idiopatyczny zespół Harlequina. Wnioski. Zespół Harlequina najczęściej występuje w postaci idiopatycznej, jednak u chorych należy przeprowadzić diagnostykę neurologiczno-okulistyczną, gdyż niektóre choroby, m.in. zawał pnia mózgu, nerwiaki górnej części klatki piersiowej, niedrożność żyły szyjnej wewnętrznej, nacieki rdzenia kręgowego przez guz szczytu płuca, mogą się początkowo objawiać jako zespół Harlequina.