Terapia radioizotopowa przerzutów do kości w świetle pojawienia się α-emiterów - Chrabański, Olgierd (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2015)
Stale wzrastająca liczba chorych na nowotwory złośliwe powiększa równocześnie grupę pacjentów cierpiących z powodu przerzutów nowotworowych do kości. Są to pacjenci przeważnie o relatywnie długim okresie przeżycia, którzy wymagają specjalistycznej opieki i skutecznego leczenia przeciwbólowego. Użycie w terapii izotopów promieniotwórczych, takich jak izotop strontu 89 lub izotop samaru 153, może pomóc złagodzić bóle chorych z przerzutami nowotworowymi w układzie kostnym. Od niedawna możliwe jest również podanie emitera promieniowania α izotopu radu 223, który przedłuża życie chorych na raka prostaty opornego na leczenie hormonalne. Powszechnym błędem jest przekonanie, jakoby leczenie bólu z zastosowaniem radionuklidów było mało skuteczne i trudno dostępne. Dodatkowo często powyższe procedury uznawane za wysokospecjalistyczne wdraża się zbyt późno.