Ocena jakości życia w aspekcie dolegliwości somatycznych pacjentów Oddziału Medycyny Paliatywnej Hospicjum Miłosierdzia Bożego w Gliwicach - Dendek, Halina; Janecki, Marcin; Pakosz, Artur; Nabiałczyk, Beata (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2015)
Wstęp : Ocena jakości życia chorych u kresu życia stanowi ważne zagadnienie w opiece paliatywnej. Poznanie potrzeb pacjentów i zbadanie ich opinii na temat świadczonej opieki jest ważne dla poprawy jakości pracy zespołu interdyscyplinarnego. Autorzy badania skoncentrowali się na ocenie jakości życia pacjentów w aspekcie zgłaszanych dolegliwości somatycznych. Materiał i metody: Badaniem objęto 100 pacjentów (48 kobiet, 52 mężczyzn) przebywających na Oddziale Medycyny Paliatywnej Hospicjum Miłosierdzia Bożego w Gliwicach od października 2013 r. do marca 2014 r. Chorzy jednokrotnie dokonali samoopisu za pomocą ankiety, która dotyczyła różnych sfer wpływających na jakość życia. Udział w badaniu ankietowym był w pełni dobrowolny i anonimowy. Otrzymane wyniki poddano analizie statystycznej, badając zależności metodą korelacji r Pearsona. Wyniki : Badani stanowili grupę reprezentatywną pod względem płci i wieku. Zdecydowana większość pacjentów była objęta opieką paliatywną przez czas dłuższy niż 2 miesiące. Ocena w skali Karnofsky’ego dostarczyła danych o ogólnym stanie zdrowia i jakości życia pacjentów. Wyniki badania ankietowego świadczą o zadowoleniu przeważającej grupy badanych z prowadzonej opieki pielęgnacyjnej, rehabilitacyjnej, lekarskiej oraz ze skuteczności prowadzonego leczenia. Pacjenci w różnym stopniu deklarują doświadczanie dolegliwości somatycznych. Wniosk i: Zdecydowana większość badanych deklaruje zadowolenie ze skuteczności prowadzonego leczenia, bez względu na doświadczanie dolegliwości somatycznych. Pacjenci charakteryzujący się wyższą jakością życia są bardziej zadowoleni z prowadzonego leczenia.