Zastosowanie połączenia oksykodonu z naloksonem u pacjentów z bólem w przebiegu choroby nowotworowej i współistniejącymi zaburzeniami funkcji jelit wywołanymi opioidami – opisy przypadków - Kurzawa, Rafał J.; Słomian, Grzegorz; Kłusek, Artur (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2015)
Ból przewlekły o średnim i dużym nasileniu to jeden z głównych objawów choroby nowotworowej. U większości chorych wymaga zastosowania silnych środków przeciwbólowych z trzeciego stopnia drabiny analgetycznej wg zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia ( World Health Organization – WHO). Zaburzenia czynności jelit, w tym zaparcia, występujące u chorych leczonych opioidami należą do typowych działań niepożądanych tych leków. W artykule przedstawiono jedną z form leczenia przyczynowego zaburzeń funkcji jelit wywołanych opioidami. Polegała ona na zamianie dotychczas stosowanych opioidów na preparat oksykodonu z naloksonem w formie tabletek o przedłużonym uwalnianiu. Dodatkowo poruszano problem współistnienia czynników ryzyka zaparć oraz diagnostyki i leczenia bólu u osób z zaburzeniami funkcji poznawczych.