Ocena jakości życia pacjentów z bólem przewlekłym w przebiegu choroby niedokrwiennej kończyn dolnych - Paplaczyk, Małgorzata; Gawor, Anna; Ciura, Gabriela (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2015)
Wstęp:  Choroba niedokrwienna kończyn dolnych ogranicza sprawność człowieka oraz powoduje występowanie bólu przewlekłego. Celem badań było poznanie jakości życia pacjentów z bólem przewlekłym w przebiegu choroby niedokrwiennej kończyn dolnych. Szukano odpowiedzi na pytanie, jaki wpływ na jakość życia pacjentów mają poszczególne składowe. Materiał i metody : Badanie przeprowadzono na Oddziale Chirurgii Naczyniowej i w Poradni Chirurgii Naczyń Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie. Objęto nim grupę 105 chorych w wieku 47–93 lat, którzy odczuwali ból przewlekły. W badaniu zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, technikę ankiety, w której wykorzystano narzędzia: kwestionariusz ankiety własnej konstrukcji, kwestionariusz WHOQOL-BREF ( World Health Organization Quality of Life-BREF ), skalę Barthel, skalę wzrokowo-analogową ( Visual Analogue Scale – VAS). Wyniki:  Mężczyźni stanowili 60% badanej grupy. Chorzy odczuwali ból średnio od 1,67 roku, najczęściej po wysiłku fizycznym i w nocy. Kobiety deklarowały niższą jakość życia w porównaniu z mężczyznami. Osoby w stałych związkach wykazały wyższy poziom jakości życia niż osoby samotne. Jakość życia badanych determinował czas odczuwania bólu, okoliczności jego występowania wg klasyfikacji Fontaine’a, a także sprawność pacjentów w czynnościach dnia codziennego. Osoby mniej sprawne oceniły ją jako niższą niż osoby bardziej sprawne. Wnioski:  Analiza wyników badań pozwoliła na stwierdzenie, że występowanie u pacjentów z chorobą niedokrwienną kończyn dolnych bólu przewlekłego negatywnie wpływa na ich życie. Prezentowana przez nich jakość życia jest znacznie obniżona. Wyniki badania wskazują na konieczność obejmowania pacjentów holistyczną opieką medyczną, ze szczególnym uwzględnieniem sfery psychicznej i społecznej.